ΕΤΟΣ 2019

 

ΔΩΡΕΑ 2 ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΝΕΟΥ ΒΟΥΤΣΑ

Χρείαστηκαν πολλοί μήνες προετοιμασίας για την εύρεση, αγορά καθώς και για τον εξοπλισμό/εφοδιασμό 2 πυροσβεστικών οχημάτων. Ταυτόχρονα ήταν σε εξέλιξη μια εκστρατεία για την ανεύρεση χρημάτων, μέσω δωρεών.

Προτεργάτης του συγκεκριμένου Projekt ήταν ο γερμανικός σύλλογος SAFeRS e.V με έδρα την πόλη Kehrig στην Ρηνανία/Βεστφαλία, με μέλη απ΄όλα τα κρατίδια την Γερμανίας, στον οποίο τυνχάνει να είμαι μέλος και ο ίδιος. Όλα τα μέλη του συλλόγου, ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός, επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου για να ολοκληρωθεί το έργο αυτό μέχρι τέλη Απρίλη του 2019. Σκοπός μας: τα αυτοκίνητα να παραδοθούν αρχές Μαΐου, όπου και αρχίζει η αντιπυρική περίοδο στην Ελλάδα. Έτσι και έγινε. Η χρηματοδότηση έγινε ανά χώρα ως εξής:

περίπου 20 % από την Ελλάδα,

περίπου 07 % από την Αυστρία

περίπου 05 % από την Ελβετία και

περίπου 67 % από την Γερμανία. 

Οι πηγές χρηματοδότησης βρέθηκαν, αγοράστηκαν δύο μεταχειρισμένα πυροσβεστικά οχήματα σε άριστη κατάσταση και εξοπλίστηκαν πλήρως.

 

29.04.2019 στις 7.00 το πρωί ξεκινά το ταξίδι μας από το Bergisch-Gladbach. Οι τρεις συνάδελφοι με τα δύο πυροσβεστικά έφτασαν στις 12.50 στο Neu-Isenburg (στην πόλη μου) αφού οδήγησαν 200 χιλιόμετρα. Τους περίμενα στον πυροσβεστικό σταθμό της πόλης μας όπου έγινε ένα μικρό διάλειμμα για φαγητό και στην συνέχεια για καφέ και γλυκό. Στην αναμνηστική φωτογραφία φένονται οι τέσσερις οδηγοί των δύο πυροσβεστικών οχημάτων, καθώς στην δεξιά πλευρά διακρίνεται ο Διοικητής μου της εθελοντικής πυροσβεστικής του Neu-Isenburg κ. Stefan Werner.

Από το Neu-Isenburg φύγαμε στις 14.00 η ώρα, και οι τέσσερις πλέον, με τα πυροσβεστικά με κατεύθυνση την πόλη Hofkirchen κοντά στο Passau. Αφού οδηγήσαμε 410 χιλιόμετρα, φτάσαμε στις 19.30 η ώρα στο Hofkirchen, όπου μας περίμενε ο φίλος μας και μέλος του συλλόγου μας, Josef. Μετά το Δείπνο, κάναμε την πρώτη μας δυανυκτέρευση στην οικία του. Την επόμενη μέρα, μετά το πρωινό, επισκεθήκαμε την τοπική εθελοντική πυροσβεστική.

 

Από αριστερά :

Björn, Daniel, Josef, Reiner και ο Νίκος

30.04.2019 και ώρα 9.30 συνεχίσαμε το ταξίδι μας με κατεύθυνση το Salzburg της Αυστρίας. Αφού οδηγήσαμε 150 χιλιόμετρα συναντήσαμε ένα τηλεοπτικό συνεργείο του τηλεοπτικου σταθμού SERVUS TV της Αυστρίας όπου η Ομάδα μας παραχώρησε μία συνέντευξη για ένα ρεπορτάζ που θα συνεχιζόταν και στην Ελλάδα. Στην διαδρομή αυτή συναντήσαμε σχεδόν όλα τα καιρικά φαινόμενα. Μετά από μιάμισηώρα, και αφού οδήγήσαμε ακόμη 480 χιλιόμετρα φτάσαμε στην PADOVA στης Ιταλίας.

Στο ξενοδοχείο TULIP INN  της PADOVA φτάσαμε στις 21.15 το βραδυ, όπου και θα διανυχτερεύσουμε. Αφού τακτοποιηθήκαμε με τα τυπικά, και δειπνήσαμε στο εστιατόριο, πήγαμε στο δωματιό μας για ένα Ντούζ και ξεκούραση. Επειδή είμαι επαγγελματίας οδηγός, θέλω να σας πω ότι υπάρχει τεράστια διαφορά όταν καλύπτεις 620 χιλιόμετρα με επιβατηγό αυτοκίνητο ή με ένα φορτηγό με μέση ωριαία ταχύτητα 70-80 χλμ/ώρα. Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, κατά τις 9.30 η ώρα ξενινήσαμε για το λιμάνι της Βενετίας που βρίστεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την PADOVA.

01.05.2019 και ώρα 11.10 μπαίνουμε στο πλοίο ASTERION II της ΑΝΕΚ LINES η οποία προς τιμήν της μας μετέφερε δωρεάν (2 πυροσβεστικά οχήματα και 4 οδηγούς) από την Βενετία στην Πάτρα. Κατά τις 12.00 το μεσημέρι έγινε το απόπλου του πλοίου μας από το λιμάνια της Βενετίας, με φανταστικές καιρικές συνθήκες που μας επέτρεψαν, μέχρι και την δύση του ήλιου, να μείνουμε στο κατάστρωμα και να απολαύσουμε τον πρώτο μας Φραπέ επί Ελληνικού εδάφους.

02.05.2019 και ώρα 21.45 φτάσαμε στο λιμάνι της Πάτρας. Κατά την απόβίβαση από το πλοίο, όπως ορίζει το εθιμοτυπικό της ομάδας μας, μπήκαν σε λειτουργία οι φάροι και οι σειρήνες των πυροσβεστικών για μεριπου 100 μέτρα. Στην συνέχεια κάναμε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα στο λιμάνι για να βγάλουμε αναμνηστικές φωτογραφίες των αυτοκινήτων με φόντο το πλοίο της ΑΝΕΚ που μας μετέφερε. Στο λιμάνι μας περίμενε το πέμπτο μέλος της ομάδας, ο Daniel που λόγω ατυχήματος με τον μινίσκο δεν μπόρεσε να οδηγήσει και ήρθε αεροπορικών στην Ελλάδα. Μαζί του ήταν και ο Manfred πρώην κατοικος Rosenheim Γερμανίας και τώρα μόνιμος κάτοικος Αθήνας και μέλος στην εθελοντική πυροσβεστική του Νέου Βουτσά, οι οποίοι θα συνταξίδευαν μαζί μας μέχρι την Αθήνα.

Εκεί όμως μας περίμενε μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη: Η Εθελοντική ομάδα ΔΙΑΣ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με τους Γιώργο Καρανικολό, Κυριάκο Βασιλάρα και μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ, καθώς και ο Δημήτρης Αθανασόπουλος, πρόεδρος των εθελοντών πυροσβεστών Ν. Αχαΐας. Επιθυμία των γερμανών συναδέλφων μου ήταν, μόλις πατήσουμε σε ελληνικό έδαφος να παμε σε μία ελληνική ταβέρνα και να δειπνήσουμε με ελληνικό γύρο και σουβλάκια. Έτσι και έγινε. Εκεί είχαμε τον χρόνο και την ευκαιρία να συστήσω στους γερμανούς συναδέλφους μου τους πατριώτες μου και να γνωριστούμε καλύτερα, ευελπιστώντας σε μιά μελλοντική συνεργασία και βοήθεια. Σε συζητήσεις που έγιναν μετά, ήταν πλέον φανερή η θετική γνώμη που σχημάτισαν οι συναδελφοί μου για την ομάδα ΔΙΑΣ. Ήδη, μετά από αιτησή μου στον σύλλογο SAFeRS  και στο ΑΧΕΠΑ Α611, βρίσκεται στα σκαριά ένα Project για την ομάδα ΔΙΑΣ που εύχομαι να υλοποιηθεί, λόγω αναγκαιότητας, το συντομότερο.

03.05.2019 και ώρα 01.00 συνεχίσαμε το ταξίδι μας για Αθήνα και αφού οδηγήσαμε 240 χιλιόμετρα φτάσαμε στις 5.00 το πρωΐ στον προορισμό μας: Τον Εθελοντικό Σταθμό του Νέου Βουτσά. Εκεί μας περίμενε ο Διοικητής του Σταθμού κ. Ιωαννης Δαμιανόγλου με μία μικρή αντιπροσωπία των εθελοντών. Μετά την γνωριμία μας και αφού τα αυτοκίνητα πήραν την θέση τους, πήγαμε για ύπνο σε κάποια κατασκήνωση. Για το κομμάτι της διανυχτέρευσης δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα, διότι εδώ πήγαν πολλά πράγματα στραβά απέναντι στον σχεδιασμό και τις ευγενείς προσπάθειες του κ. Δαμιανόγλου που άλλα είχε προγραμματίσει και άλλα του βγήκαν. Η συνδρομή του Δήμου και του κράτους ανύπαρκτη. Εξάλλου η φιλοξενεία σε προσωπικό επίπεδο του κ. Δαμιανόγλου μας είναι γνωστή από τα προηγούμενα χρόνια. Μία φιλοξενία στο σπίτι του φυσικά ήταν αδύνατη, αφού το πρώτο σπίτι που κάηκε στην περιοχή ήταν το δικό του: Δείτε την τέταρτη φωτογραφία πιό κάτω στα καμμένα. Εξάλλου είναι γνωστό ότι όσοι ασχολούμαστε με τον εθελοντισμό, δεν πληρωνόμαστε αλλά αντιθέτως βάζουμε το χέρι στην τσέπη μας και πληρώνουμε εμείς. Σημασία έχει ότι η υποστήριξη των εθελοντών από τον Δήμο έπρεπε να είναι σε άλλο επίπεδο.

Τέλος πάντων μετά από πέντε ώρες ύπνου κάναμε το πρωϊνό μας στον Σταθμό του Νέου Βουτσά και κάναμε το πρώτο Meeting.

Στην συνέχεια η ομάδα μας ασχολήθηκε με την εκπαίδευση των εθελοντών του Νέου Βουτσά πάνω στα νέα πυροσβεστικά οχήματα. Επειδή όμως δεν μπορούσαν να είναι ταυτόχρονα όλοι οι εθελοντές παρόντες, η εκπαίδευση γινόταν με τους παρόντες και συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ της επόμενης μέρας. Τα θέματα της εκπαίδευσης πολλά, η τεχνολογία διαφορετική και φυσικά οι ερωτήσεις, ειδικά από τους νεότερους (οι εθελοντές Νίκος και Νίκος), ασταμάτητες. Το ενδιαφέρον τους μας έδινε δύναμη, παρόλη την κούραση, να συνεχίζουμε και να τους μεταφέρουμε τις γνώσεις μας. Επειδή όμως κανείς δεν καταλάβαινε γερμανικά, παρά μερικοί λίγα αγγλικά, το βάρος της εκπαίδευσης έπεσε στις πλάτες μου. Ακόμη και αυτά που έπρεπε να πουν οι συναδελφοί μου έπρεπε να τους τα μεταφράσω.

Το υπόλοιπο της ημεράς το αφιερώσαμε σε μία περιήγηση στις καμένες περιοχές του Νέου Βουτσά και στο Μάτι για μία προσωπική εμπειρία όλης της ομάδας. Τα μέρη αυτά δεν τους είναι άγνωστα. Από το 2011 συνεργάζονται με τον Νέο Βουτσά και από τότε έχουν επισκεφθεί πολλές φορές την περιοχή, την οποία γνώρισαν υπό άλλες συνθήκες. Στα κινητά τους είχαν ακόμη τις παλιές φωτογραφίες τις οποίες μου έδειχναν και έκαναν την σύγκριση με το σήμερα. Στα προσωπά τους ήταν ζωγραφισμένα τα πάντα: αγανάκτηση, λύπη, θυμός, πολλά γιατί αλλά και αγάπη, συμπόνια για τα θύματα και τους πληγέντες της καταστροφής. Η συγκίνηση ήταν τέτοια που με λίγη προσοχή θα μπορούσε κανείς να διακρίνει ένα βούρκωμα στα μάτια όλων μας. Μερικές φωτογραφιές που τράβηξα, χωρίς όμως σχόλια:

04.05.2019 και ώρα 9.00 το πρωΐ. Μετά το πρωϊνό ξεκινήσαμε με τις τελικές εργασίες για την τελετή παράδοσης-παραλαβής. Στις 11.00 η ώρα ξεκινά η εκδήλωση και πρέπει να είναι όλα τέλεια. Συνηθισμένοι από την γερμανία δεν μείναμε απαθής, αλλά βοηθήσαμε όπου μας ζητήθηκε και συνδράμαμε για μία άψογη εκδήλωση. Εδώ διακρίνονται οι:

 

Rainer, David, Konstantinos, Nikos, Reinhilde, Daniel, Björn και ο Manfred

 

Στην εκδήλωση εκτός από αρκετές εθελοντικές οργανώσεις το παρών έδωσαν η εκπρόσωπος της γερμανικής πρεσβείας και ο εκπροσωπος της αυστριακής πρεσβείας, οι οποίοι μάλιστα χαιρέτισαν την εκδήλωση, μετα το χαιρετισμό που απηύθυνε ο υποδιοικητής του Εθελοντικού Σταθμού κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος . Το παρών έδωσαν μετά από δική μου πρόσκληση και ο πρόεδρος ΑΧΕΠΑ Καναδά κ. Χρήστος Αργυρίου, καθώς και ο αντικυβερνήτης ΑΧΕΠΑ Ελλάδας District 25 κ. Κώστας Βαρσάμης. Ο  Δήμαρχος, όπως πληγροφορήθηκα αργότερα, δεν παρέστη λόγω παραίτησης. Όπως με πληροφόρησε όμως ο κ. Δαμιανόγλου (Διοικητής του Σταθμού Νέου Βουτσά), παρών ήταν ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής προστασίας κ. Βαΐος Θανασιάς. Είχα την εντύπωση ότι δεν είχε παρευρεθεί κανείς και αισθάνθηκα ντροπή. Η διαβεβαίωση όμως του κ. Διαμιανόγλου ότι ήταν παρών ο Αντιδήμαρχος άμβλυνε τα αισθηματά μου. Θα ήταν ντροπή να μην παρευεθεί ούτε ένας αντιπρόσωπος του Δήμου Μαραθώνα για ένα τόσο σημαντικό γεγονός της περιοχής, όταν μάλιστα παρών ήταν αντιπρόσωποι των δύο πρεσβειών κι όχι μόνο.

Η εκδήλωση ήταν επιτυχέστατη. Τα οχήματα ήταν «κρυμμένα» στον Πυροσβεστικό Σταθμό και όταν ήρθε η στιγμή ξεπρόβαλαν πίσω απο τα δύο παραβάν ούτως ώστε η παρουσία των οχηματων να εκπλήξει ευχάριστα τους παρευρισκομένους.

Στην συνέχεια κάναμε και με τα δύο οχήματα μία επίδειξη των δυνατοτήτων τους, όσων αφορά την χρήση του «κανονιού» το οποίο βρίσκεται στην οροφή των οχημάτων. Το Σενάριο : Φωτιά σε φορτηγό αυτοκίνητο με χρήση αφρού (για οικολογικούς και οικονομικούς λόγους δεν χρησιμοποιήσαμε φυσικά αφρό). Σε 2 λεπτά και μερικά δευτερόλεπτα εκτόξευσαν και τα δύο αυτοκίνητα 10.000 λίτρα νερό. Το Θέαμα ήταν φυσικά εντυπωσιακό. Στην συνέχεια οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τα οχήματα να θέσουν τις ερωτήσεις και απορίες τους και να πάρουν από εμάς τις απαντήσεις τους. Όταν αποχώρησαν οι επισκέπτες υπογράφησαν τα συμβόλαια παραλαβής παράδοσης των οχημάτων, με τον Σύλλογο SAFeRS e.V να παραδίδει και τον Εθελοντικό Σταθμό του Νέου Βουτσά να παραλαμβάνει τα οχήματα. Η όλη εκδήλωση καλύφθηκε τηλεοπτικά:

Το Ρεπορτάζ από το SERVUS TV δείτε το εδώ, για το SKAI δείτε εδώ και για την ΕΡΤ δείτε το εδώ από το 40,09 λεπτό καθώς και από έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Κυριακή 05.05.2019

Η αποστολή μας τελείωσε και κατά ομάδες, λόγω διαφορετικών πτήσεων, μεταφερθήκαμε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να μεταβούμε μετά από πραγματικά μία κουραστική εβδομάδα, στα σπίτια μας. Ακόμη και εδώ είχαμε προβλήματα, διότι ένας συνάδελφος δεν αφίχθει έγκαιρα στο αεροδρόμιο με αποτέλεσμα να χάσει την πτήση του και με λίγη τύχη να φτάσει τελικά μέσω Βιέννης στο σπίτι του. Και όπως πάντα λέμε: Τέλος καλό, όλα καλά...

 

Ως ομάδα SAFeRS e.V, που πραγματοποίησε όλον αυτόν το άθλο με πρωταγωνιστές τους

- Daniel Keifenheim               Πρόεδρος

- David Zenz                          Διευθύνων Σύμβουλος

- Reiner Pylen                        Μέλος Δ.Σ

- Björn Carsten Gentzsch      Μέλος

- Nikos Michos                       Μελος

και όλα τα μέλη του Συλλόγου SAFeRS e.V. που ο καθένας από την πλευρά του συμμετείχε σε όλη αυτή την προσπάθεια, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους:

- Teleperformance Hellas

- Die Provizialniederlassung

- REWE

- kwom Design und Gestaltung Overarh

- ANEK Lines

- A611 ΑΧEΠΑ WIESBADEN FRANKFURT MAINZ 

- Willy Heckmann GmbH & Co.KG

- Verein der griechischen Akademiker Frankfurt

- Verein der griechischen Akademiker Nürnberg 

- Lions Club Hohensalzburg

- Gebrüder Woerle GmbH

για την υποστηριξή τους, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί αυτή η μεγάλη δωρεά στην εθελοντική πυροσβεστική του Νέου Βουτσά.

 

 

Με εκτίμηση

Νικόλαος Μίχος

 

Εθελοντής πυροσβέστης από το 1992

Μέλος SAFeRS e.V, ΑΧΕΠΑ Α611, καθώς και

Δημοτικός Σύμβουλος στο Νέο-Ίζενμπουρκ Γερμανίας