Γιατί δεν θέλουν την επιστολική ψήφο;
(Γράφει o Νίκος Ελευθερόγλου)
Είναι μερικές φορές να απορεί κανείς με το πολιτικό μας σύστημα. Με την υποκρισία που κυριαρχεί με αφορμή το δικαίωμα των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους απόδημων Ελλήνων να ψηφίζουν στις εκλογές. Προσέξτε: αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να ψηφίσουν. Δεν είναι νέο εκλογικό σώμα ούτε έρχεται να… νοθεύσει το αποτέλεσμα της κάλπης. Με απλά λόγια, μπορούν να πάρουν το αεροπλάνο, το τρένο ή το καράβι και να έρθουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν.
Τόσο απλά είναι τα πράγματα. Κι όμως, αυτό το απλό πράγμα γίνεται τεράστιο πολιτικό θέμα. Το χειρότερο είναι ότι διογκώνεται από τα κόμματα που, υποτίθεται, είναι προοδευτικά και αγωνίζονται να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα και όσοι μετανάστες ζουν εδώ, εργάζονται εδώ και τα παιδιά τους μεγαλώνουν στην πατρίδα μας, την οποία πλέον θεωρούν και δική τους. Κι ενώ για αυτούς δίνουν μάχη ώστε να αποκτήσουν εκλογικό δικαίωμα και στις εθνικές εκλογές, γιατί στις δημοτικές ένα μεγάλο κομμάτι το έχει, δεν θέλουν αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα να το έχουν οι Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό! Τα επιχειρήματά τους, δε, είναι γελοία και φοβικά, ενώ αυτό που ψηφίστηκε με τον νόμο Θεοδωρικάκου και 288 ψήφους τελικά ήταν ένας θλιβερός συμβιβασμός εξαιτίας των αντιδράσεων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Μπήκαν κόφτες ώστε να εμποδιστούν αυτοί οι άνθρωποι να ψηφίσουν. Και να αναφέρω ένα παράδειγμα. Αν κάποιος ζούσε μέχρι το 1985 στην Ελλάδα, είχε υπηρετήσει τη θητεία του κανονικά, έφυγε στο εξωτερικό και από τότε δεν έχει έρθει στη χώρα του και χώρα μας, δεν μπορεί να ψηφίσει, γιατί δεν πληροί τις προϋποθέσεις που τέθηκαν με τον νέο νόμο. Είναι γελοίο αυτό ή δεν είναι; Ή το άλλο θλιβερό επιχείρημα να μην προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο σύνολο του εκλογικού αποτελέσματος, αλλά να εκλέγουν μόνο τέσσερις βουλευτές! Αυτή είναι η… δημοκρατική αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ; Να υπάρχουν Έλληνες δύο κατηγοριών; Και αυτό είναι προοδευτικό;
Η κυβέρνηση έπρεπε να προχωρήσει, επίσης, στη θέσπιση της επιστολικής ψήφου, ώστε ο κάθε άνθρωπος να μπορεί να ψηφίζει όπου κι αν βρίσκεται. Σε όποιο σημείο του πλανήτη. Όταν η τεχνολογία τρέχει, η συμμετοχή σε μια δημοκρατική διαδικασία πρέπει να γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο. Ο κόσμος μας έχει αλλάξει. Δεν το έχουν πάρει είδηση άραγε;
Και, μάλιστα, ορθά λέει το ΜέΡΑ25 ότι θα έπρεπε να ψηφίζει και στην εκλογική περιφέρεια που είναι εγγεγραμμένος. Αυτό είναι το δημοκρατικό. Δυστυχώς η κυβέρνηση της Ν.Δ. συμβιβάστηκε τότε και το πληρώνει τώρα. Μπροστά στο να κάνει ένα μικρό βήμα έχασε το μεγάλο.
Είναι κρίμα για τη δημοκρατία και την Ελλάδα που δεν αγκαλιάζονται οι απόδημοι ισότιμα και δεν τους χρησιμοποιούν διαχρονικά σύμφωνα με το συμφέρον του μικρού ελλαδικού κράτους.